Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Στεβια (Stevia rebaudiana)

Η στεβια ειναι ενα φυτο με γλυκαντικες ιδιοτητες που εχει γινει γνωστο τα τελευταια χρονια.
Προερχεται απο τη Λατινικη Αμερικη και ειναι πολυετες φυτο στις ενδημικες του περιοχες.
Το κυριο στοιχειο του φυτου ειναι η στεβιολη,αυτο ειναι που του δινει τις γλυκαντικες ιδιοτητες.



Η στεβια αν και χρησιμοποιουταν απο τους ιθαγενεις τις Λατινικης Αμερικης για εκατονταδες χρονια σαν γλυκαντικο,δε μπορουσε να χρησιμοποιηθει στα τυποποιημενα τροφιμα μεχρι προσφατα εξαιτιας των απαγορευσεων των Οργανισμων Τροφιμων της Αμερικης και της Ευρωπης.Η απαγορευση αυτη αρθηκε οριστικα τη τελευταια δεκαετια,καθως κριθηκ παντελως αβασιμη και ηταν μαλλον λογω των μεγαλων πιεσεων των βιομηχανιων τροφιμων και ζαχαρης.

Η στεβια εχει καποια τεραστια συγκριτικα πλεονεκτηματα σε σχεση με τα αλλα γλυκαντικα που υπαρχουν στην αγορα.
Τα γλυκαντικα που υπαρχουν και χρησιμοποιουνται κυριως ειναι


  • Σουκροζη : Η κοινως γνωστη και ζαχαρη.Παραγεται απο την επερξεγασια ζαχαροκαλαμου η τευτλων.Εχει 4 θερμιδες ανα γραμμαριο,βοηθαει στη αναπτυξη βακτηριων στα δοντια που προκαλουν φθορες στο σμαλτο.Δε κανει για τους διαβητικους
  • Φρουκτοζη : H φρουκτοζη βρισκεται σε πολλα φυτα και φρουτα,αλλα το κυριο στην αγορα ειναι το καλαμποκι.Ειναι πιο γλυκια απο ζαχαρη κατα 20%(1.2 γλ),εχει τις ιδιες θερμιδες και αυτη βοηθαει στην αναπτυξη βακτηριων στα δοντια.Δε κανει για τους διαβητικους
  • HFCS : Ειναι συροπι καλαμποκιου με υψηλη φρουκτοζη.Ειναι εδω και δεκαετιες το κυριο γλυκαντικο στα αναψυκτικα και τα τροφιμα κυριως στις ΗΠΑ.Εχει σχεδον την ιδια γλυκητητα με τη ζαχαρη(0.9 γλ)αλλα επειδη ειναι πολυ πιο οικονομικο χρησιμοποιειται κατα κορον απο τη βιομηχανια τροφιμων.Εχει 3 θερμιδες ανα γραμμαριο.Ερευνες εχουν δειξει οτι συνδεεται με τη παχυσαρκια σε μεγαλο βαθμο.Επισης βοηθαει στην αναπτυξη βακτηριων στα δοντια.Δεν κανει για τους διαβητικους
  • Ξυλιτολη,Σορμπιτολη,Μανιτολη : Ειναι εναλλακτικα υποκαταστατα ζαχαρης.Κυριως ειναι τεχνητα.Δεν εχουν την ιδια γλυκητητα με τη ζαχαρη(0.4-0.7 γλ) αλλα εχουν τις μισες θερμιδες και το κυριο χαρακτηριστικο τους ειναι οτι δε βοηθουν στην αναπτυξη βακτηριων στο στομα.Χρησιμοποιουντια κυριως στις τσιχλες αλλα και σε αλλα σκευασματα.
  • Ασπαρταμη : Ειναι ενα τεχνητο γλυκαντικο,γνωστο και ως Ε951.Χρησιμοποιειται σαν εναλλακτικο γλυκαντικο στους διαβητικους και σε αρκετα τροφιμα.Ειναι 160-220 φορες πιο γλυκο απο τη κοινη ζαχαρη και εχει 4 θερμιδες ανα γραμμαριο.Ειναι αρκετα αμφιλεγομενο και εκτος του οτι δε μπορει να χρησιμοποιειθει απο ατομα με PKU,υπαρχουν αρκετες ερευνες και μελετες που αντικρουουν τη χρησιμοποιηση του στο ευρυ κοινο.
  • Νεοταμη : Ενα νεο τεχνητο γλυκαντικο,γνωστο και ως Ε961.Χρησιμοποιειται τα τελευταια χρονια στη βιομηχανια τροφιμων εξαιτιας του χαμηλου κοστους.Ειναι εως και 10.000 φορες πιο γλυκο απο τη ζαχαρη ανα γραμμαριο.Εχει μηδεν θερμιδες ανα γραμμαριο,κανει για τους διαβητικους και για αυτους με PKU(που δε μπορουν να παρουν Ασπαρταμη).Θεωρειται πιο ασφαλες στη χρηση απο την ασπαρταμη μεχρι στιγμης.
  • Σουκραλοζη : Ενα ακομα τεχνητο γλυκαντικο,γνωστο και ως  E955.Χρησιμοποιειται κυριως απο τη βιομηχανια τροφιμων εξαιτιας της ιδιοτητας που εχει να μην αλλοιωνεται με τη θερμοτητα κρατωντας τις γλυκαντικες τις ιδιοτητες.Ειναι 600 φορες πιο γλυκια απο τη κοινη ζαχαρη,εχει μηδεν θερμιδες,ειναι καταλληλη για διαβητικους,δε βοηθαει στην αναπτυξη βακτηριων στα δοντια και απο τις μελετες που εχουν γινει θεωρειται ασφαλη για χρηση.
  • Στεβια : Ειναι το μονο φυσικο γλυκαντικο εναλλακτικο της ζαχαρης με μηδεν θερμιδες.Ειναι καταλληλο για τους διαβητικους,ειναι 150-300 φορες πιο γλυκο απο τη κοινη ζαχαρη,οχι μονο δε βοηθαει στην αναπτυξη βακτηριων στα δοντια αλλα ερευνες εχουν δειξει οτι βοηθαει στη καλη υγεια των ουλων.Μπορει να παραχθει και οικιακα.

Η στεβια λοιπον ειναι με διαφορα το καλυτερο γλυκαντικο που υπαρχει στη φυση αυτη τη στιγμη.
Τα χαρακτηριστικα του αναλυτικα ειναι :
  • Ειναι φυσικο και οχι τεχνητο.
  • Μπορει να παραχθει οικιακα.
  • Επειδη ειναι τροπικο φυτο θελει προφυλαξη απο το κρυο τον χειμωνα.
  • Ειναι πολυετες (αν διατηρηθει το χειμωνα).
  • Εχει μηδεν θερμιδες,καταλληλο για οσους κανουν διαιτα.
  • Ειναι σταθερο στη θερμοτητα σε αντιθεση με αλλα γλυκαντικα.Διατηρει τις γλυκαντικες ιδιοτητες ακομα και σε υψηλες θερμοκρασιες.
  • Καταλληλο για διαβητικους.
  • Δε προκαλει την αναπτυξη βακτηριων στη στοματικη κοιλοτητα οπως η κοινη ζαχαρη και η φρουκτοζη.
  • Διατηρει τις ιδιοτητες του και οταν αποξηρανθει.



Μερικα βιντεο που δειχνουν πως χρησιμοποιειται η στεβια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails