Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Filled Under: ,

Πως φτιάχνουμε Ελιές βρώσιμες

Φέτος αποφάσισα να αφιερώσω λίγο από το χρόνο μου κάνοντας σπιτικές βρώσιμες ελιές.
Αν και έχουμε οικογενειακά αρκετά ελαιόδεντρα συνήθως δε μπαίναμε στη διαδικασία να φτιάξουμε δίκες μας ελιές για το σπίτι.Τις πιο πολλές φορές μας τις έδινε κάποιος συγγενής η τις αγοράζαμε έτοιμες από έξω.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Φτιάχνοντας τις δίκες σου ελιές εξασφαλίζεις δυο βασικά πράγματα για την οικογένεια σου.

  • Οικονομία  : Οι τιμές των βρωσίμων ελιών στην αγορά ξεκινάει από τα 4,50 ευρώ το κιλό για τις πιο φτηνές χύμα και μπορεί να φτάσει και 10 για συσκευασμένες.Αν τις φτιάξεις μονός σου από δίκες σου ελιές,ουσιαστικά δε κοστίζουν παραπάνω από μισό ευρώ το κιλό το πολύ.Η διάφορα στον οικογενειακό προϋπολογισμό αν καταναλώνετε αρκετές ελιές το χρόνο όπως εμείς(περίπου 5 κιλά το μήνα),είναι σημαντική.
  • Υγεία : Φτιάχνοντας τις δίκες σου ελιές από τα δικά σου ελαιόδεντρα ξέρεις ακριβώς τι χημικά "υπολείμματα" έχει αυτό που τρως.Συνήθως όποιος έχει κάτι για την οικογένεια του είτε αυτό είναι κότες,είτε είναι λαχανικά,είτε είναι ελιές, είτε οτιδήποτε άλλο,θέλει να έχει τη καλύτερη ποιότητα και τις λιγότερες μετέπειτα επιπτώσεις.Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με ερασιτεχνική καλλιέργεια και έχει περάσει από γεωπονικό μαγαζί καταλαβαίνει τι εννοώ. Αρκει να πω οτι τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια(ποντικοφάρμακο) που έχουν απαγορευτεί από τη αγορά εδώ και χρόνια(θα σκότωναν ακαριαία μοσχάρι σε λίγα δευτερόλεπτα αν το έτρωγε) ήταν "φάρμακα" που τα ψέκαζαν στα λαχανικά για αρκετά χρόνια.Και αν κάποιος έχει βρεθεί στο λιοστάσι του μετά από ψεκασμό δακοκτονίας πάλι καταλαβαίνει. Ετσι συνήθως όποιος εχει κάποια ελαιόδεντρα που μαζεύει ελιές για βρώσιμες,τα εχει όσο πιο πολυ βιολογικά γίνεται. Έτσι για παράδειγμα ολες σχεδον οι ελιες που μαζεψα για φαι φέτος είναι απο ενα ημιορεινό λιοστάσι το όποιο εχει να ψεκαστεί η να λιπανθεί για πανω απο 10 χρονια.Τα ημιορεινά συνήθως στην ηπειρωτική Ελλάδα δε ψεκάζονται για δάκο,γιατί δε εχουν.Η δακοκτονίας συνήθως γίνεται στα πεδινά και τα παραθαλάσσια που ευδοκιμεί ο δάκος αρκετά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμβουλές που άκουσα απο συγγενείς και διάβασα και εγώ στο ίντερνετ πριν ξεκινήσω να φτιάχνω τις ελιές ήταν αρκετές. Καμμια δε ήταν ακριβώς ίδια με την αλλη.Αρκετες στο ιντερνετ ειναι κοπιαρισμενες απο μια πηγη.
Κάποιες ελεγαν τις ξεπικριζεις ταδε μερες,αλλες βαζεις τοσο αλατι.
Για μενα ολες οι συνταγές που δινουν ακριβως τις μερες που χρειαζονται η ακριβως τα υλικα ειναι λαθος.Και οποιος τις ακολουθησει πιστα η τυφλα δε θα πετυχει κατα πασα πιθανοτητα το καλυτερα αποτελέσματα.
Ο λογος ειναι απλος.Υπαρχουν εκατονταδες ποικιλιες ελιων πανελληνιως.Ακομα και η ιδια πρακτικα ποικιλια ελιας σε μια περιοχη δε βγαζει τις ιδιες ελιες με την ιδια ποικιλια σε αλλη περιοχη.
Για παραδειγμα πρασινες ελιες αγουρες που τις μαζεψα απο ορεινο λιοστασι εκαναν για να ξεπικρισουν 2 μήνες περίπου,και φαινομενικά ίδιες ελιές απο ελιά πεδινή ηθελε λιγότερο απο 10 μερες.
Το μόνο που θα πρέπει να ακούτε όταν φτιάχνεται ελιές είναι τη γευση σας.Κάθε 1-2 μέρες πρέπει να τις δοκιμάζεις.

Ελιές Θρούμπες

Οι ελιές θρούμπες είναι οι αγαπημένες μου. Μπορώ να φάω 1 κιλο σε λίγα λεπτά αν έχω όρεξη.
Η πλειοψηφία των ελιών που έφτιαξα ήταν θρούμπες.
Έχουν τη πιο απλή διαδικασία από όλες.
  • Χρόνος : Εξαρτάται πάντα από τη ποικιλία της ελιάς. Από μια βδομάδα περίπου μέχρι 1 1/2 μηνά για μένα.
  • Ελιές : Για τις ελιές θρούμπες χρειαζόμαστε μαύρες χοντροελιες γινωμενες αρκετα.Η εποχη συγκομιδής είναι περίπου μετά τον Γενάρη,καιρού επιτρέποντος.

Υλικά απαραίτητα

    • Μαύρες χοντρολιες (Καλαμών,Κολιρέικες,Θάσου...)
    • Αλάτι χοντρό θαλασσινό
    • Ένα καλάθι η κοφίνι η τσουβάλι λινάτσας η σουρωτήρι η οτιδήποτε άλλο έχει τη δυνατότητα στραγγιγματος
    • Θρούμπη η ρίγανη  
    • Λίγο λάδι.

Διαδικασία 

Πλένουμε καλά τις ελιές και σχολαστικά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν τις βάζουμε στο κοφίνι η οπου αλλού διαλέξουμε και τις πασπαλίζουμε αλάτι χοντρό σε στρώσεις. Εγώ εδω βαζω και λιγο θρουμπη.Κανονικα τη θρουμπη τη βαζουμε στο τελος αλλα εγω βαζω και λιγο με το αλατι.Το αλατι εχει το χαρακτηριστικο να τονιζει την γευση των μυρωδικων.Ετσι κατα τη γνωμη μου γινονται πιο μυρωδατες.
Σκεπαζουμε τις ελιες και τις βαζουμε σε ενα δροσερο μερος με ενα ταψι η δοχειο απο κατω για να μαζευει τα υγρα.
Μερα με τη μερα οι ελιες θα χανουν τα υγρα τους και θα ζαρωνουν.Πρεπει να τις κουναμε μια φορα τη μερα γιατι το αλατι εχει τη ταση να πηγαινει προς τα κατω και ετσι οι κατω στεγνωνουν πιο γρηγορα απο τις πανω.Επισης πασπαλιζουμε λιγο αλατι καθε μερα.
Μετα απο λιγες μερες χαραζουμε μια ελια.Αν η σαρκα της ελιας εχει μαυρισει τοτε μαλλον εχει γινει.Οποτε τη δοκιμαζουμε για να σιγουρευτουμε.Αν ειναι λευκη ακομα θελει ακομα.
Οταν γινουν τις καθαριζουμε απο τα αλατια και τις βαζουμε σε ενα δοχειο.Τις πασπαλιζουμε με θρουμπη και τις περιχύνουμε με λάδι.
Είναι έτοιμες.
Ταιριάζουν πολυ στις πράσινες σαλάτες.

Written by

0 σχόλια.Γραψτε και εσεις ενα σχολιο:

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism